Het Schaakkwartier

            
 

 

Start
       


4 jeugdleden actief bij Provinciale kampioenschappen voor basisscholen
3 uit komend voor de Borgstee uit Grijpskerk (Jelte Jelsema, Gyan de Haan en Chris Admiraal) en Pieter Euwema voor de Windoos uit Zuidhorn

verslag Wout Admiraal (schaakmeester de Borgstee)

Zaterdag 7 maart 2009 gingen 5 teamspelers van de Borgstee met hun schaakmeester en een vader naar Groningen om deel te nemen aan het kampioenschap basisscholen 2009. 19 basisscholen zijn door de voorronden gekomen. Wie zou de opvolger worden van de Annie MG Schmidtschool uit Groningen. Die vraag stond centraal bij het begin van het toernooi. Maar deze school is van naam veranderd en heet nu Petteflet. Zou er een school uit de provincie een rol van betekenis kunnen spelen? Het is al jaren bekend dat de scholen uit de stad zeer succesvol zijn in het schaken.

Het begon erg goed voor de Borgstee. De latere kampioen van deze middag (GSV uit Groningen) werd met 2 - 1 verslagen!
 

Na 3 ronden stond de Joseph Haydnschool uit Groningen alleen aan kop, met een voorsprong van 2 matchpunten. In de 4e ronde werd deze school verslagen door de Petteflet. Inmiddels had de Borgstee verloren van de Meent uit Glimmen (1-3) en gewonnen van de St. Walfridus uit Bedum (4-0) en de Tweesprong uit Leek (2-1 ). Wat een spanning. In de 5e ronde moest de Borgstee het opnemen tegen de Petteflet. De eerste twee bordspelers van die school zijn zeer geroutineerde spelers. Toch lukte het om een zeer verdienstelijk gelijkspel te behalen (2-2). Zou het team van de Borgstee dan toch kans kunnen maken op een finaleplaats?
 

De 6e ronde ging verloren. Tegen de obs. de Boerhaave uit Groningen werd een 1-2 uitslag. Maar ook andere kanshebbers verloren en de Borgstee stond op een 5e plaats! De laatste wedstrijd kon winnend worden afgesloten. 3-1 was de zege op de Borg uit Haren.

Bij het opmaken van de eindstand waren 4 scholen met 9 matchpunten. Bij gelijke stand wordt dan gekeken naar het behaalde aantal bordpunten. De Petteflet kwam daardoor op de 2e plaats terecht. De Borgstee en Boerhaave hadden evenveel bordpunten 16, dus een derde plaats, maar omdat het schoolteam van de Borgstee de onderlinge partij tegen de Boerhaave had verloren kwam niet de Borgstee op de derde plaats maar de obs Boerhaave. Dat was jammer, want de derde plaats leverde een finaleplaats op! Toch was er een prachtige beker voor het team. Deze staat nu te pronken in de school.
 

De beste speler was dit keer Murat Dikyol, hij behaalde 5 punten uit 6 partijen. Evert van Zuiden en Jelte Jelsema hebben ieder 4 keer gewonnen (ook uit 6 partijen).Chris Admiraal uit groep 6 heeft 3 remises gehaald en 1 keer gewonnen. Hij was de eerste bordspeler en kreeg daardoor de zwaarste tegenstanders. De reservespeler Gyan de Haan (groep 7) heeft 1 keer gewonnen.

De eindstand (de eerste 7 van de 19 deelnemende scholen):
 

  1. GSV, Groningen werd kampioen met 12 matchpunten en 22,5 bordpunten.
  2. obs de Petteflet uit Groningen (9 matchpunten en 17 bordpunten)
  3. obs Boerhaave uit Groningen (9 matchpunten en 16,5 bordpunten)
  4. cbs. de Borgstee, Grijpskerk  (ook 9 matchpunten en 16,5 bordpunten)
  5. obs. Dom Helder Camara, Groningen (9 matchpunten en 14 bordpunten)
  6. obs. de Meent uit Haren (8 matchpunten en 17 bordpunten)
  7. cbs. de Windroos uit Zuidhorn (8 matchpunten en 17 bordpunten)

Opnieuw bleken de scholen uit de stad Groningen de sterksten. Alleen de Borgstee kon zich tussen hen in nestelen. Een fantastisch resultaat voor de Borgstee!  Meer informatie >>Omdat er in Groningen een school door een vrije ronde wel erg bevoordeeld is, heeft de NOSBO besloten eenmalig vier teams van Drenthe en Groningen aan deze finale te laten meedoen.
De finale wordt gespeeld in de OBS Theo Thijssen, Sluisstraat 139, Assen. De aanvang is 13.00 uur.

Deelnemende scholen

1. Driesprong           Assen
2. Rozebottel           Koekange
3. Petteflet              Groningen
4. Boerhaave           Groningen
5. Veldkei                Assen
6. Theo Thijssen      Assen
7. GSV                   Groningen
8. Borgstee             Grijpskerk